Anna hyvän kiertää - Otatko haasteen vastaan?
On synkkä ja sateinen helmikuinen aamupäivä. Viljo-Valdemar matkustaa auton takaosassa kohti Kaarinan terveyskeskusta ja sen vuodeosastoa. Mitähän siellä on vastassa? Viljo on luottavaisin mielin. Tuttua hommaa, onhan näitä laitoksia tullut jo kierreltyä.
Perillä terveyskeskuksen pihalla Viljo tekee tarpeensa puun juurelle, ja työpäivä voi alkaa. Viljon ohjaaja/työnantaja/emäntä Maarit Haapasaari pyyhkäisee pahimmat kurat suurista, karvaisista tassuista, jotka jo kiirehtivät vuodeosaston päivähuoneen suuntaan. Viljo on odotettu vierailija, vastassa on sekä asiakkaita että henkilökuntaa ja jokaisen kasvoilla on jo valmiiksi leveä hymy. Tehtävä numero yksi, ilon ja positiivisuuden tuominen- suoritettu.
Viljo on Hali-Koira, eläinavusteisen terapian tärkein komponentti. Hali-Koira ohjaajineen vierailee esimerkiksi vanhainkodissa, lastenkodissa tai kehitysvammaisten luona. Hali-Koira voi osallistua esimerkiksi fysioterapeuttisen hoidon toteuttamiseen fysioterapeutin kanssa, toimia koulussa lukukoirana tai hoitolaitoksessa apuna liikuntaan innostajana. Hali-Koira -vierailun voi tilata myös esimerkiksi yksin asuvan vanhuksen kotiin.
Tällä kertaa ryhmän kanssa pidetään laulu- ja jutustelutuokio. Ensi töikseen Viljo käy tervehtimässä ja pusuttelemassa kaikki paikallaolijat. Suuresta koostaan huolimatta Viljo osaa ammattilaisena lähestyä ihmistä hellästi ja varoen, jottei vahingossakaan kaada tai pelästytä ketään. Suurin osa uskaltautuu jopa ottamaan Viljon syliinsä halattavaksi. Eräs asiakas ei ota kontaktia ympärillään oleviin ihmisiin, mutta Viljopa saa häneltäkin pienen silityksen. Eläinavusteista työskentelyä kun harjoitetaan, ovat Maaritin esilaulamat laulut ja lukemat tarinat tietenkin eläinteemaisia. Varsinkin tarinat tuovat osallistujien mieleen omat lemmikit ja navetan asukit vuosien takaa, ja näitä muistoja käydään porukalla läpi.
Eläinavusteisia terapiamuotoja on paljon, ja ala kehittyy jatkuvasti. Maarit Haapasaari on ollut mukana kehittämässä Suomen koira-avusteista vapaaehtoistoimintaa jo yli kymmenen vuoden ajan. Yritysmuotoinen Hali-Koira -työskentely on lähtenyt siitä, että vaativampien, säännöllisempien ja tavoitteellisten hoitojen kysyntä on kasvanut. Hali-Koiran läsnäolosta on hyötyä sekä eri hoitomuotojen tehostajana että ennaltaehkäisevässä työssä. Esimerkiksi lukukoiratoiminta on osoittautunut hyväksi metodiksi innostaa lukihäiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria lukemaan vapaaehtoisesti ja antamaan itsevarmuutta ja tukea oppimiseen.
Viljo on rojahtanut laulutuokion aikana lattialle lepäämään. Vaikka lauluja tai tarinoita ei jaksaisi seurata, viihdyttää Viljon lattialla pyöriskely kuitenkin. Koiran läsnäolo tuo rauhallista mutta innostavaa tunnelmaa huoneeseen. Tunti tulee täyteen, asiakkaat ja henkilökunta palailevat hiljakseen rutiiniensa pariin, ja Viljon työkeikka on ohi. Hali-Koiran lähdettyä jäljelle jää koko osaston kattava hyvä fiilis.
Lyyti tunnetusti pitää koirista. Lyyti on myös heikomman asialla, ja siksi lahjoitimme tämän Haliannoksen Kaarinan terveyskeskuksen vuodeosastolle nro 2. Positiivisuus on meille sydämen asia, ja Hali-Koira on erinomainen kanava jakaa positiivisuutta eteenpäin niille, jotka sitä kaikkein kipeimmin tarvitsevat. Laitoshoidossa on myös hyvin vähävaraisia ihmisiä, jotka jäävät usein erilaisten viriketoimintojen ulkopuolelle. Siksi ulkopuoliset tekijät, kuten Hali-Koira, ovat korvaamaton piristysruiske josta kaikki pääsevät nauttimaan ja hyötymään. Annetaan hyvän kiertää!